{ "title": "Yumuşak Doku Tümörü", "image": "https://www.tumor.gen.tr/images/yumusak-doku-tumoru.jpg", "date": "23.01.2024 04:14:27", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Yumuşak doku tümörü, tıpta sarkomlar olarak adlandırılır. Yumuşak doku değişik anatomik yapıları abluka eden, yardım meydana gelen iskelet harici konnektif dokuya maruz isimdir. Bu kısmı meydana getiren beden kitlesi epidermis ve parankimal organlar aralarında yerleşimlidir. Adale, tendon benzeri davranış sistemine ilgili yapılar, fibröz doku, adipoz doku, sinovial doku benzeri yardım dokuları içeren. Yumuşak doku beden ağırlığının ortalama %50'sini oluşturur. Narin doku sarkomları; konnektif dokudan orijin alan çok fazla farklı yapıdaki malign tümörleri terminolojik olarak söylem eder. Bu ad alt kısmında söylem edilmelerinin en kocaman sebebi bu yapıdaki urların patolojik, klinik görünümleri ve davranışları bakımından birbirlerine benzerlik göstermeleridir. Yumuşak doku sarkomları (YDS) orijin olarak, kocaman oranda primitif mezodermal yapılardan kaynaklanmaktadır. Primitif mezodermden hem bir de böbrekler, üreter, döl yatağı, gonisimler, kalp benzeri organlar ve hemopoetik, lenfatik, retikuloendotelyal sistemler de farklılaşmaktadır. Klinik görünümleri ve klinik davranışları, orijin aldıkları anatomik alanların benzerliği nedeniyle primitif ektodermden orijin alan periferik sinirleri döşeyen schwan hücrelerinden orijin alan malign tümörler narin doku tümörlerine dahil edilmektedir.

Yumuşak doku sarkomlarında tanı nasıl konulur?
Semptomlar

YDS sık sık asemptomatik narin doku kitlesi olarak meydana çıkar. Meydana çıktığı alanların sık sık vital uzuvlara uzak olması nedeniyle semptomlar kocaman boyutlara ulaşıncaya kadar saklı kalabilmektedir. Semptomlar sık sık uzak olmayan sahada lokalize damar siniri ve adale dokularına bası, traksiyon sonucu olarak oluşmaktadır. Retroperitonial yerleşimli YDS hidronefroz, intestinal kopresyon, ingiunal herni, bir ya da iki alt ekstremitede ödem biçimde gözlenebilir. Bu çeşit etkiler oluşturmadığı durumlarda klinik bulgu ve fizik kontrol bulgusu oluşturmayabilir. Yumuşak doku sarkomlarında sistemik tesirlere ilişkili iştahsızlık, kilogram kaybı, subfebril ateş benzeri nonspesifik şikâyetler sık olarak gözlenmektedir. Bazen tümörün meydana çıkmasından öncesinde metastazlara ilgili klinik şikâyetler meydana çıkabilmektedir. YDS ları çoğunlukla ağrı olmaksızın seyir göstermeleri nedeniyle fasiaya invaze olana denli ya da beş cm'den henüz kocaman çapa ulaşınca ya denli klinik belirtileri gözlenmeyebilir.

Fizik muayene

Fizik kontrol ile persistant büyüme gösteren narin doku kitlesinin ortalama ölçüleri, yüzeyel ya da derin tasarıda lokalizasyonu belirlenebilir. Lokalizasyon gösterdiği sahada ödem, adale atrofisi, davranış kısıtlılığı meydana konabiliir. Bunun yakınında fizik kontrol ile metastazları meydana konabilir, cerrahi ya da radyoterapiye hastanın durumunun uygunluğu belirlenebilir.

Radyolojik muayene

Radyolojik kontrol narin doku sarkomlarının tanısında ve ayrımında mühim bir yer tutmaktadır. Radyolojik muayenede;
Radyografi, Tanıda yeri sınırlıdır, sinovial sarkomlarda intratümöral kalsifikasyonlar izlenebilmektedir. Birçok vakit diğer çeşit YDS kalsifiye kitle meydana getirdiği durumda lokalizasyon meydanı ile ilgili kaba biligi verebilir. YDS düşünülen hastada rutin olarak çekilecek akciğer grafisi metastaz bakımından bilgi verebilir.

Ultrasonografi, Yumuşak doku kitlelerinde ucuz, non-invazif, teşhis yöntemi olması nedeniyle öncelikle uygulanan teşhis yöntemlerindendir. USG narin doku kitlesinin yerleşim meydanın belirlenmesinde, lezyonun kistik ya da solid yapısı ile ilgili faydalı bilgiler sağlar.

Manyetik Rezonans
" } ] }