{ "title": "Tümör", "image": "https://www.tumor.gen.tr/images/tumor.jpg", "date": "19.01.2024 17:58:33", "author": "Asiye Gül", "article": [ { "article": "Tümör, Herhangi bir hücrenin veya hücre gruplarının, organizmanın kontrol mekanizmalarının tesirinden çıkıp hızlı ve anormal bir çoğalma ile ortaya çıkan, hızlı ve anormal bir şekilde çoğalma gösteren kitlelerin genel adı tümördür. Latincede tümör, 'şişlik' ur anlamına gelir. Tümör, umumi bir tabir olmakla beraber, tam bir tasnifi yapılmamıştır. Çeşitli açılardan yapılan tasniflerde çeşitli güçlüklerle karşılaşılmıştır. Habis (Kötü huylu) ve selim (İyi huylu) olarak tasnif oldukça eski olmasına rağmen, pratik ve anlaşılır olması, birçok farklı özellikleri ifade etmesinden dolayı hala kullanılmaktadır. Habis tümörlerinin genel adı kanser olarak kullanılır. Tümörler, vücuttaki immunite denilen kontrol sistemine bağlı olmayan bir gelişme ve çoğalmayla ortaya çıkan büyüme ile oluşur. Organizmadaki normal hücre çoğalması, belirli bir doku veya organ şekli meydana getirmeye kadar devam eder. Tümörlerde hücre çoğalması, kontrol mekanizmasının dışına çıkmış ve düzensiz, sınırsız bir hal almıştır. Hücreler ihtiyaç dışında çoğalarak, mitoz hızlanmıştır. Bu hücreler belirli bir organ teşekkül ettirmezler. Geliştirdikleri dokunun fonksiyonlarının ifa edemezler. Tümörler, çok eski zamanlardan beri bilinmesi ile beraber, hücrelerin mikroskopla 17. Yüzyılda incelenmesi tümörler arasına detaya inilmesi, tümörlerin taklit ettiği dokuları, hücrelerden yapıldığı ve hücrelerinin başka yerde yapılandığı farklı hücrelerin yayıldığı incelenmiştir.

Tümörlerin Genel Özellikleri Nelerdir?

İyi Huylu Tümörler; yavaş büyür ve çoğalması yavaştır. Yerleştikleri doku veya yer sebebiyle erken belirti verebilir. Genellikle bağ dokusundan üremiş kapsülleri vardır. Fakat selim tümörlerinin hepsi kapsüllü değildir. Mesela rahim adalesinde görülen selim huylu ur olan bir miyom, deriden çıkan nevüs kapsül süz tümörlerdır. Selim huylu hücrelerin çoğalması durdurulabilir ve çoğalması yavaştır. Uzak yerlere dağılmazlar. Metastaz denen yeni bir ur meydana getirmezler. Selim tümörler, iyi huylu özelliklerini senelerce sürdürebildikleri gibi, zaman içerisinde kötü huylu tümöre dönüşme olasılığına sahiptir. Selim huylu tümörlerin ne zaman habisleşeceğine veya habisleşmeyeceğini tahmin etmek zordur. Fakat selim tümörlerinin hangi çeşidinde habisleşme olasılığının yüksek olduğu söylenebilir.

Kötü Huylu Tümörler; Habis urları da denilen kötü huylu tümörler, hızlı büyür ve hızlı çoğalırlar. Etraflarında kapsüller yoktur. Selim ur habisleştiğinde etrafındaki kapsül yırtılır. Büyümeleri hızlı olma sebebiyle etraflarındaki kan damarları beslenmesinde anlamsız kalırlar. Sık olarak kanamalar meydana gelir. Doku için de birçok doku ölümleri meydana gelir fakat hücre kaybından çok daha fazla hücre çoğalması olduğu için hacimleri azalmaz. Habis hücreler tek tek veya gruplar halinde, kan, lenf ve vücudun tabi boşlukları ve komşuluk yoluyla çoğalarak metastaz denilen yeni tümörler meydana getirirler. Hücreleri istila ederek çoğalmaya devam ederler.

Tümörler, mikrobik olarak olgunlaşmamış hücrelerden meydana gelir. Hatta tümörlerin hangi dokudan ortaya çıktığı ve hangi hücreleri taklit etmeye çalıştığını belirlemek oldukça zordur. Hücrelerin çapı ve şekli birbirlerine benzemez. Cerrahi olarak çıkartıldığında genellikle yeniden çoğalırlar.
" } ] }