{ "title": "Tümör Hastalığı", "image": "https://www.tumor.gen.tr/images/Tumor-Hastaligi-62.jpg", "date": "20.01.2024 06:20:29", "author": "adem yaman", "article": [ { "article": "
Tümör Hastalığı, Tümör bir hücrenin ya da hücre gruplarının canlının kontrol mekanizmalarının etkisinden çıkıp hızlı ve normal olmayan bir şekilde çoğalması ile meydana çıkan kitlelere genel olarak verilen addır. Tümör kelimesi Latincede, \"şişlik, ur\" manasına gelmektedir. Tümör genel bir ifade olup, henüz bir sınıflandırması yapılamamıştır. Farklı boyutlarda yapılan sınıflandırmalarda çeşitli zorluklarla yüz yüze kalınmıştır. Habis (Kötü huylu) ve selim (İyi huylu) şeklinde yapılan sınıflandırma baya geçmiş tarihe uzanmasına rağmen kullanışlı ve anlaşılır olması ve çok çeşitli özellikleri barındırmasından dolayı günümüzde hala kullanılmaktadır. Kötü huylu tümörler genel bir isim olarak kanser sözcüğüyle ifade edilmektedir. Tümör hastalığı, vücudumuzda tıp dünyasında immunite şeklinde tabir edilen kontrol mekanizması diye bilinen sisteme tabi olmadan çoğalıp büyüme sonucu meydana gelen hastalıktır. Organizmadaki sıradan hücre artması, belirli doku ya da organ oluşturana kadar devam etmektedir. Tümörlerde ise hücre artması, vücudumuzdaki kontrol mekanizmasının sınırlarını aşmış ve limiti olmayan, düzensiz bir şekil almıştır. Bundan dolayı hücreler ihtiyaç olmadan çoğalırlar ve aynı zamanda çoğalan bu hücreler belli bir organ meydana getirmezler. Çoğaldıkları dokunun görevlerini ifa edemezler ve organın ve dokunun normal zamandaki yapısı makroskopik (Gözle görülebilecek bir şekilde) ve mikroskobik düzeyde bozulur.

Tümör hastalığı tarihi çok eski zamanlara dayanmakla beraber 17. Yüzyılda hücrelerin mikroskopla incelenmesiyle tümör konusunda detaya ulaşılabilmiştir. Tümörlerin, dokuları bir nevi taklit ettiği; hücrelerden oluştuğu ve bu hücrelerin etrafa dağılması ile çeşitli yerlerde yenilerinin oluştuğu tespit edilmiştir.

Tümör Hastalığı Genel Özellikleri Nelerdir?

İyi huylu tümörlerin büyümesi yavaş gerçekleşmektedir. Bu tümörün yerleştikleri yer ya da kaynağı olduğu doku nedeniyle erken belirti verme ihtimali vardır. İyi huylu tümörün hücrelerinin artması yavaştır ve belli bir süre sonra çoğalması durabilir. Bulundukları dokudan uzak bölgelere yayılmazlar ve yeni tümörler oluşturmazlar. Bu tümörler tam olarak çıkarıldıklarında genelde nüksetmezler ve öldürücü özelliğe sahip değildirler. Ancak bu tümörler zaman içerisinde özellikleri değişip kötü huylu tümör olma özelliğine sahip olma ihtimalleri vardır. Bu tümörlerin ne zaman kötü huylu özelliğe dönüşebileceğine kestirmek güçtür ancak belirli tümör çeşitlerinde bu potansiyelin yüksek olduğunu belirtmek mümkündür. Tümör hastalığında kötü huylu urlar ise çok hızlı gelişirler ve çevresinde kapsülleri yoktur. Büyümeleri çok hızlı olduğundan dolayı çevresindeki kan damarları beslenmesinde yetersiz kalır. Bundan dolayı tümör içinde çok fazla doku ölümleri meydana gelir ancak hücre kaybından çok hücre artması gerçekleştiği için hacimleri azalmaz. Bu türde çok sık kanama oluşur ve cerrahi operasyonla çıkarıldıklarında çoğu kez yeniden çoğalma ihtimali bulunmaktadır.

Kanser ile tümör hastalığı günümüzde birbiriyle ilişkili kavramlar olarak bilinmektedir. Her kanser tümörü içinde barındırmakta ancak her tümör kanseri içinde barındırmamaktadır. Şöyle ki iyi huylu şeklinde tabir edilen tümör kanser değilken kötü huylu şeklinde tabir edilen kavram kanser olarak tanımlanabilir.
" } ] }