{ "title": "Tümör Çeşitleri", "image": "https://www.tumor.gen.tr/images/Tumor-Cesitleri-75.jpg", "date": "18.01.2024 22:22:22", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Tümör Çeşitleri, tümör Herhangi bir hücrenin ya da hücre gruplarının, organizmanın denetim mekanizmaları tesirinden çıkıp hızlı ve anormal bir şekilde çoğalma ile meydana gelen kitlelerin genel ismidir. Latince tümör, “şişlik, ur” anlamına gelir.

Tümör genel bir tabir olup, tam bir tasnifi şu ana kadar yapılamamıştır. Değişik açılar tarafından yapılan ayırmalarda farklı zorluklarla karşılaşılır. Tümör çeşitleri için; Habis, kötü huylu, selim ise iyi huylu olarak yapılan ayrım oldukça eski olmasına karşın pratik ve anlaşılır olması, çoğu farklı özellikleri beyan etmesi nedeniyle, şu anda bile kullanılır. Habis tümörlerinin genel bir adı olarak kanser sözcüğü kullanılır.

Tümör Çeşitleri: tümörler benign ve maling tümörler olarak iki çeşittir Beling tümörler tehlikesiz iyi huylu tümörler, Maling ise ortaya çıktığı bölgeyi ve buradan yayılabildiği komşu hücreleriin de yapısını bozan kötü huylu tümörlerdir.

İyi Huylu Tümörler: İyi huylu tümörler kanser değildir. Tehlikesi yoktur. Komşu bölgelere yayılmazlar. Sınırları belirgin olup, komşu dokuları eritmez, zarar vermezler. Bu tür hücreler, onkogen yani farklılaşmışlardır. (Mutasyon) ancak yine de orijinleri tahmin etmek olasıdır. Bulunduğu yerden tamamen alındığı zaman genellikle tekrar nüks etmezler. Örneğin; Siğil, kist, ben ve polipler benign tümördür.

Kötü Huylu (Malign) Tümörler: bu tür tümörler ise kanser olarak isimlendirilir. Kötü huylu Habis tümörler çok hızlı büyür ve yayılır. Etraflarında kapsül yoktur, büyümeleri aşırı olduğundan, yanlarındaki kan damarları beslenmesinde anlamsız kalır. Bu sebepten tümör içerisinde birçok doku ölümleri meydana gelir. Hücre kaybından daha fazla, hücre artışı olduğundan hacimleri hiç azalmaz.

Kötü huylu tümörler, tek tek ya da grup halinde, kan ve lenf gibi bedenin tabi boşluğunda komşuları yoluyla yayılır, metastaz adı verilen yeni tümör üretirler. Hücreleri istila edip, üremeye devam eder. Mikroskobik tümörler, olgunlaşmamış hücrelerden oluşmuştur. Hatta tümörlerin hangi dokulardan çıktığı, hangi hücre grubunu taklit ettiği hala belirlenememiştir. Hücrelerin sekli, boyu ve çapı birbirine benzer özellik taşımaz. Buna pleomorfizm adı verilir. Çekirdek ile sitoplazma arasındaki oran bozulmuştur. Hücrelerin birbiri ile olan bağlılık ve bağlantısı bozulmuştur. Operasyonla alındıkları zaman tekrar artmaya çok uygun yapıya sahiptir. Vücut içerisinde en çok rastlanılan kötü huylu (Malign) tümörler; akciğer, kan, bağırsak tümörleri.

Metastaz; kanserli hücrelerin köken aldığı tümörden ayrılıp, lenf sistemi ya da kan dolaşımına girerek farklı organlara taşınması demektir. Bu bir defa taşındıktan sonra kanser olan hücreler hızla üreyip büyüyerek, o organlar içinde yeni tümör kitleleri oluşturur. Nihayetinde organların işlevleri bozup, hastanın hayatını tehdit eder.

Kanserin Sınıflandırılması İsimlendirilmesi: Tümör çeşitleri içerisindeki kötü huylu maling tümörler=kanserler, ortaya çıktığı organ ya da köken aldığı hücre-doku tipine göre sınıflandırılır. Organa göre akciğer, mide, deri kanseri gibi isimleri alırken, hücre türüne göre karsinom, sarkom, lösemi ile lenfoma benzeri ana başlıkların altında isimlendirilir. Nihayetinde; akciğer küçük hücre karsinomu, mide adenokarsinomu, kemik sarkomu gibi tanımlardan söz edilir. İnsanlara ait kanserlerin yarısı kadarı meme, akciğer, prostat veya bağırsakta ortaya çıkar. Bu sebeple tetkiklerin birçoğu bu alanların üzerine odaklanmış durumdadır.
" } ] }