{ "title": "Kemik Tümörü", "image": "https://www.tumor.gen.tr/images/kemik-tumoru.jpg", "date": "19.01.2024 02:14:02", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Kemik Tümörü, kontrolsüz ve normalden daha hızlı büyüyen, eğer iyi huylu bir tümörse bulunduğu kemiğe, şayet kötü huylu bir tümörse bulunduğu kemiğin yanı sıra diğer organlara da sıçrayabilen tümörlerdir. Burada bahsettiğimiz tümörler aslında kemiğin içinde yer alan dokuları ilgilendiren tümörlerdir. Bunları ise kıkırdak, kemik ve kemiğin içerisinde bulunan farklı dokuları da bağ dokuları ve kemik iliği olarak belirtebiliriz. Kemik tümörü bunların hepsinden ayrı ayrı köken alabilir. Ayrıca bu sıralamanın içine yumuşak doku çeşitlerini de ekleyebiliriz. Yumuşak doku tümörleri, genellikle hareket sistemini yani omurga, leğen kemiği, omuz kuşağı, bacaklar ve kolları etkileyen tümörlerdir. Bu tümörler ortopedik onkoloji tarafından incelenen ve mutlaka Uzman bir doktor tarafından gözetim altına alınarak tedavisi başlatılan tümörlerdir.

Kemik Tümörüyle Kemik Kanseri Arasındaki Fark

Her kemik tümörü kesinlikle kanser değildir. Bu nedenle iyi huylu olarak bilinen tümörlerin kanserle alakası olmayıp sadece bulundukları bölgede çeşitli sorunlara neden olurlar. Kötü huylu kemik tümörleri ise kemik kanseri adı ile değerlendirilebilir. Kemikte rastlanan bazı kanserler ise meme, akciğer, prostat ve böbrek gibi organlarda oluşan kanser çeşitleri kemiğe sıçrayabilmektedir. Meydana gelen kanser türlerinin kemiğe sıçraması sonucunda rastlanırlar. Kanserleri genellikle üç grup içinde değerlendirebiliriz. Bunlardan ilki iç organları ilgilendiren kanserlerdir. Bu kanserler ise akciğer, prostat, mide, böbrek ve kolon vb. Kanserlerdir. İkinci gruptaki kanser türleri ise kan kökenli ve kemik iliği tümörleridir. Ayrıca lösemi ve lenfoma da bu gurpta yer alır. Üçüncü grup kanser çeşidinde ise bağ dokusu tümörlerine rastlanmaktadır. Bu kanser türleri ise eklem kıkırdağı, yağ dokusu, damar, sinir ve kemik olarak sıralayabiliriz. Ayrıca hareket sistemini etkileyen kötü huylu tümörleri diğer adıyla kanserleri olarak bilinirler.

İyi Huylu Kemik Tümörünün Rastlanma Sıklığı

İyi huylu kemik tümörleriyle kötü huylu kemik tümörlerini birbirlerinden kesinlikle ayırmak gerekir. Örnek verecek olursak, iyi huylu kemik tümörlerinden olan kemik kistlerine de sıklıkla rastlanmaktadır. Genellikle kemiklerde meydana gelen gelişim bozukluklarıyla ortaya çıkan fibröz bağ dokusu adı verilen tümörlere iyi huylu tümörler olarak bilinirler ve sıklıkla rastlanırlar. Bunlar her çocukta rastlanabilen ve tesadüfen ortaya çıkan küçük lezyonlardır.

Kemik Tümörüne En Fazla Kimlerde Rastlanır

Kemik tümörleri hemen hemen her yaşta rastlanabilse de genel olarak gençlerde sıklıkla rastlanır. Bu nedenle yeni doğmuş bir bebekte bile kemik kanseri rahatsızlığıyla dünyaya gelebilir. Yine 7 80 yaşında olan yaşlı bir insanda kemik kanseriyle karşılaşabilir. Ancak en fazla rastlanma oranı ise 15-25 yaş civarıdır. Genellikle osteosarkom, erken yaşlarda daha fazla rastlanır. Kıkırdak kanseri adı verilen kondrosarkomsa, osteosarkoma ise daha ileri yaşlarda yani 35'li ve üzeri yaşlarda rastlanma sıklığı daha çoktur. Kemik tümörüne en fazla gençlerde rastlandığını belirtmiştik. Bu nedenle genellikle ergenlik döneminde boyu hızla uzayan gençlerde ve erkek çocuklarda rastlanma sıklığı oldukça fazladır. Genellikle çocukların erken ve hızlı uzama dönemlerinde rastlanır. Neden peki sorusuna da henüz cevap verilemiyor.

Kemik tümörlerinin genellikle ağrıları simetrik olmaya bilmektedir. Buda kemik tümörü ağrılarının hem sol kısımdan hem de sağ kısımdan çaprak olarak ağrıların yaşanmamasıdır. Büyüme ağrısı ise simetrik olarak gelişmektedir. Yani çocuk hoplayıp zıpladıktan sonra iki bacağında ağrılar yaşıyorsa bu ağrılar ağrı kesici ilaçlar veya dinlenmesi halinde geçiyorsa bu ağrılara büyüme ağrıları adı verilir. Ayrıca kemik tümörlerinde genellikle gece ağrıları yaşanırken, büyüme ağrıları ise gece uyku esnasında kendini göstermemesinin yanı sıra oldukça hafif ağrılarla ortaya çıkar.
" } ] }