{ "title": "Karaciğer Tümörleri", "image": "https://www.tumor.gen.tr/images/karaciger-tumorleri.jpg", "date": "21.01.2024 19:16:51", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "
Karaciğer tümörleri organın kendi dokusundan oluşan kansere yol açabilecek iyi veya kötü huylu tümörlerdir. Bu tümörlerden kötü huylu olanlar bilindiği üzere karaciğer kanserine sebeptir.

Karaciğer kanserinin nedeni kesin olarak bilinmemekle beraber hastalıktan sorumlu olduğu hastalıklar vardır. Bu hastalıklar hepatit B ve C virüsü, alkol, sigara, siroz, yiyeceklerde bulunan bazı karaciğer kanserine yol açabilecek maddeler.

Karaciğer kanseri olan çoğu hastada genellikle başlarda şikâyet olmaz. Bununla birlikte karnın sağ üst bölümünde hafif ağrı, karında şişlik, deride sararma veya dokularda kolay kanamalar görülebilir. Bu durumlarda hastalar zaman kaybetmeden doktoruna başvurmalıdır.

Radyolojik görüntü veren işlemler de karaciğerdeki tümör kütlelerinde tanı neredeyse kesindir ve biyopsi gerekmez. Ancak şüphe duyulan hastalara biyopsi yapılarak kesin kanıya varılabilir. Biyopsi radyoloji lokal anestezi ile yapılan iğne biyopsisidir.

Karaciğer hastalarında farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Hastaların en çok yarar gördükleri tedavi cerrahi müdahale tedavisidir. Burada tümörü içine alacak şekilde karaciğerin hastalıklı bölümün çıkarılması veya karaciğer nakli tedavi gibi tercihlerde bulunabilir. Cerrahinin uygun olmadığı tümörlerde veya bu büyük ameliyatları kaldıramayan hastalarda bazı ışın tedavileri uygulanır. Bunlar kemoterapi, radyoterapi, tümörün yakıldığı yöntemler ile nükleer tıp tedavileri uygulanabilir.

Karaciğerde en sık görülen tümörler sıçrama yani metastazdır. Metastaz başka bir organ veya dokuya ait kanserin karaciğere sıçramasına verilen tıp dilinde kullanılan isimdir. Karaciğere vücudun hemen her yerinden kanserler sıçrayabilir. Karaciğer sıçramalarında, karaciğer içinde farklı boyutlarda kütleler olarak ortaya çıkar.

Hastalarda bazen karında şişlik, karnın sağ üst bölümünde veya sırtta duyulan ağrı, vücudun başka yerlerindeki sıçramalara bağlı şikâyetler (Nefes darlığı vb.) görülebilir. Bu sıçramaların tedavisi yine doktorun tavsiyesi üzerine cerrahi müdahale ya da ışın tedavisidir. Cerrahi tedavi seçiminde önemli hususta tümörün çıkarılması sonrasında geriye kalan karaciğer dokusunun hastaya yetecek düzeyde olmasıdır. Öte yandan karaciğer ameliyatları, tüm ameliyatlar içinde en büyük ameliyatlardır ve hastaya büyük bir yük binmektedir. Hastaların genel sağlık durumunun bu zorlu ameliyatlarla baş edecek düzeyde olması gereklidir. Karaciğer ameliyatlarında hastanın karaciğeri yetmeyecek durumda olması durumunda, operasyondan sonra kalacak bölümün büyütme olanağı vardır. Karaciğer büyüyen ve kendini yenileyen bir organdır. Ameliyat iki aşamalı gerçekleşir ilk aşamada hastalıklı bölüm temizlenir ikinci aşamada kalan kısım büyütmeye yöneliktir.

Karaciğer metastazlarında kemoterapide uygulanır. Karaciğere başka bir organdan veya dokudan sıçramış kanser olması evre 4 tür. Hastalar cerrahi uygulansın ya da uygulanmasın, kemoterapi adayıdırlar. Karaciğerde kanserlerin yanında iyi huylu tümörler de yer alabilmektedir.
" } ] }