{ "title": "Göz Tümörü", "image": "https://www.tumor.gen.tr/images/Goz-Tumoru-71.jpg", "date": "19.01.2024 02:18:56", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Göz Tümörü, genelde bebeklik döneminde daha çok görülen göz sorunları içinde yer alır. Bu gibi göz sorunları oldukça fazla can sıkan durumdur. Tümör kitle şeklinde oluşum gösteren belirtilerdendir. Halk arasında tümör denildiği zaman akla ilk gelen şey kanser olur. Ancak tümör daha fazla kapsama sahip olan bir tabir alarak iyi huylu olan kitlelerden oluşmuştur. İyi huylu olan kitlelere en fazla göz çevresinde rastlanılır. Göz tümörü belirtilerinden birkaçı net tanı olarak belirir iken bazıları ise estetik durumdayken meydana gelmektedir. Bazı gözde oluşan göz tümörleri ise takip altına alınmaktadır. Ancak kötü huylu olan bir tümör eğer oluşum gösteriyor ise estetik endişelerin bir kenara bırakılarak bir an önce tedavi planının uygulanması gerekir. Oluşan göz tümörüne bağlı olarak ortaya çıkan göz kanseri tedavi yöntemleri gözde oluşan tümörlerin cinsine ve ortaya çıka bölgeye göre değişkenlik göstermektedir.

Gözde oluşan bazı göz tümörleri cerrahi uygulama uygulanmasından kaçınılmaz olmaktadır. Göz tümörü çocuklarda da çok sık görülen bir göz rahatsızlığıdır. Bebeklerde çocuklara göre çok daha fazla görülen göz tümörü çok ciddi olan Retinoblastom adı verilen hastalık görülür. Retinoblastom en çok çocukluk döneminde görülen ve kötü huylu olarak oluşum gösteren bir göz tümörüdür. Genetik olarak aileden gelmektedir. Sporadik ile ailevi olması ile ortaya çıkar. Göz bebeği içinde beyaz renkli pupilla yani lökokori ismi verilen kızarıklık oluşması gözde kayma gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Bu oluşumlar genelde her iki cinste de görülür. Göz tümörü oluşumlarının birçoğu çocuklarda tam üç yaşından önce belirgin bir hale gelmektedir. Oluşan tümör irsi yani kalıtsal olarak oluşabilir veya kalıtsal olmaz. Göz tümörü belirtileri farklı, farklı belirtiler olarak ortaya çıkar. Şaşılık oluşumu şeklinde olur bu sebepten dolayı da şaşılık şikâyeti olan kişilerin hiç geciktirmeden göz hastalıkları uzmanına mutlaka gözükmesi gerekir.

Göz Tümörü Belirtileri Nelerdir?
Göz Tümörü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz tümörünün tedavisi cerrahi yöntemidir. Tedaviye başlanmadan önce küçük bir parça alınarak analiz edilir. Oluşan tümörün şekline göre karar verilir. Eğer gözde oluşan tümör küçük ise bir bütün şeklinde çıkartılır. Tümör alındıktan sonra da göz kapağı ya kendi kendine ya da özel yöntemler kullanılarak yeniden göz kapağı yapılmaktadır. Bunu yapabilmek içinde öncelikle vücudun kulak arkasından, ağız içinden ve kulak kıkırdağından ya da vücudun herhangi bölümünden alınmış olan cilt sayesinde tamiri yapılır. Bazal hücreli olan karsinom gibi tümörlerin tedavilerinde sadece ameliyatın yeterli olacağını cerrahi sınırların çok temiz olması halinde kemoterapiye veya radyoterapiye gerek yoktur. Malign melanom ve retinoblastom gibi bazı hastalıklarda plak, ışın ve lazer tedavisi uygulanmaktadır. Tedaviye yaklaşımda ise tümörün büyüklüğü oldukça önemli bir unsurdur. Belirli bir seviyenin sütünde büyüklüğe sahip olan tümörler gözün alınmasını dahi gerektirebilir.

" } ] }