{ "title": "Glomus Tümörü", "image": "https://www.tumor.gen.tr/images/glomus-tumoru.jpg", "date": "20.01.2024 06:42:43", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "
Glomus Tümörü, Baş boyun bölgesinde büyük damarlarda yerleşmiş olup ve kanda oksijen, karbondioksit seviyeleri ve kan asitlik ölçüsünü hesaplayıp beyne ileten küçük organcıklara denir.

Bunlardan kaynaklanan ve genellikle iyi huylu olan bu tümörler, sıçrama yapmaz ve ‘Glomus Tümörü' adını alır. Yavaş büyüyen bu tümörler sık görülmezler ve baş boyun bölgesinde yerleşen tümörlerin çok azdır. Bu tümörlerin çok nadiren kötü huylu olup başka bölgelere ve organlara sıçrama yaptığı da bilinmektedir. Bu tümörler boyun bölgesinde, beyne ve yüze kan taşıyan şah damarında ya da doğrudan beyinden çıkıp ses tellerinde, mide ve bağırsak sistemine dallar veren ve şah damarına çok yakın seyreden sinir etrafındaki organcıklarda görülmektedir.

Aynı tümör kulak kemiği içinde, orta kulak duvarına yerleşen mikroskobik organcıklarda da görülür. Boyunda değil kulak kemiği içinde yer aldığı zaman bulguları ve tedavi yolları da değişir. ‘Glomus Tümörü' kalıtsal olarak da gırtlak, göz yuvası ve burunda da nadir olsa da görülebilir.

Glomus Tümörünün Belirtileri Nelerdir?

Genellikle kırklı yaşlar ve sonrasında görülen bu tümörlerin belirti ve muayene bulguları yerleşim yerlerine göre değişir. Yani şah damarı ve vagus sinirinden kaynaklanan ‘Glomus Tümörleri' boynumuzun bazı bölgelerinde, alt çene köşesinin arkasında ve altında yavaş büyüyen, sert, ağrısız şişlik şeklinde ortaya çıkmaktadır. Şah damarı duvarında gerçekleşen ‘Glomus Tümör'ü kıyasla biraz daha yukarı yerleşimlidir. Bu tümörler bazı zamanlar da başka şikâyetlerden dolayı doktora gittiğimizde veya boyun ultrason, tomografi ve MR gibi görüntüleme işlemleri sırasında tesadüfen olarak fark edilir. Kulak bölgesinde gerçekleşen glomus tümörleri boyunda şişlik gibi bir belirti vermezler. Genellikle belirtileri kulak çınlaması, işitme azlığı gibi şikâyetlerden sonra belli olur.

Glomus Tümörünün Tanısı Nasıl Konur?

Boyunda şişlik sebebiyle doktora gelen hastalarda muayene sonucu bir tümörden şüphelenildiğinde, önce ultrason sonra da eğer olanaklı ise MR görüntüleme tanıyı koymada çok etkilidir. MR olanaklı değilse ilaçlı bilgisayarlı tomografi tanıya yardımcıdır. Diğer boyun kitlelerinin tanısında çok yardımcı olan iğne ile parça alma işlemi bu tümörlerde pek gerekli olmaz ve kullanılmaz. Damarları gösteren filmleri boyun bölgesi glomus tümörlerinde kimi zaman başvurulan bir incelemedir." } ] }