{ "title": "Glial Tümör", "image": "https://www.tumor.gen.tr/images/glial-tumor.jpg", "date": "20.01.2024 17:55:49", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Glial tümör, beyin ve omurilikte başlayan bir tür tümördür. Santral sinir sisteminde bulunan glial hücreler adı verilen destek hücrelerinden kaynaklandığı için glial olarak adlandırılır. Beyinde daha sık oranda görülmesi, serebellum ve omurilikte de görülmesi anlamına gelir. Glial tümörler hücre tipine göre, histolojik özelliklerine, derecesine ve lokalizasyonlarına göre sınıflandırmak mümkün olacaktır.

Hücre Tipine Göre Glial Tümör

Glial tümör, histolojik olarak belli hücre gruplarından oluşurlar. Ana glial tümör tipleri:
Derecesine Göre Glial Tümörler

Glial tümörler derecelerine göre kategoriye ayrılırlar ve bu şeklide tümörün patolojik cinsi hakkında bilgi sahibi olunmaktadır.
En sık kullanılan derecelendirme sistemi WHO nun yaptığı sistem olarak bilinir ve tümörler en iyi olandan en kötü olana doğru derecelendirilir.

Yerleşim Yerine GöreGlial Tümörler

Glial tümörler serebrum ve serebellum arasındaki tentorium adı verilen her iki yapıyı farklı olarak ayıran membranın alt kısmında veya üzerinde (Serebrum tarafı) olmasına göre sınıflandırılır. Bu glial tümörler
Hastaların Glial Tümör Semptomları

Glial tümörlerin semptomları hastalığın santral sinir sisteminin hangi bölümünü oluşturduğuna bağlıdır. Beyin glial tümörleri baş ağrısı belirtisiyle, bulantı olarak, kusma nöbetleriyle, kranial sinir tutulmasıyla kendini gösterir. Burada özellikle glial tümörler gibi yüksek dereceli tümörlerin ileri düzeyde ödem meydana getireceği ve buna bağlı olarak kafa içi basınç artışı oluşumları oluşturacağı iyi bilinmelidir. Nörolojik muayenede hastanın fundoskopisinde papil ödeminin olduğu, hastada sabahları olan ve bazen kusma belirtisiyle gerçekleşen baş ağrılarının meydana gelebileceği bilinen hususlardandır. Kimi optik glial tümörler gibi lokalize tümörlerde görme kaybı olarak belirti gösterir. Spinal kordta bulunan gliomlar ekstremitelerde ağrı olarak, uyuşma ve kuvvetsizlik oluşumuyla kendini göstermektedir. Gliomalar kan yoluyla yayılma gösterir ve metastaz oluşturmazlar. Fakat beyin omurilik sıvısıyla yayılım gerçekleştirerek drop metastaz adı verilen spinal korda dağılma göstermektedir. Çocuklarda özellikle alt kranial sinir paralizilerinin eşlik ettiği subakut hastalıkla birlikte uzun trakt bulguları bizlere pontin glial tümörleri belirtir.

Glial Tümör Tedavisi Nasıl Yapılır?

Beyin gliomlarında tedavi lokalizasyona malignitenin dereceye göre değişim göstermekte ve bununla beraber sıklıkla kombine tedavi yaklaşımı uygulanmaktadır. Tedavinin en önemli yerini cerrahi ve cerrahinin derecesi meydana getirir, cerrahi işlem hem patolojik tanının konulmasında hem de kanser hücrelerinin sayısının azalmasında ve daha sonraki tedavilerin etkinliğinin artırılmasında önemli olmaktadır. Diğer tedavilerde radyoterapi ve kemotearpi tedavisi uygulanır. Glial tümör tedavisinde uygulanmakta olan radyoterapi uygulamadı genel itibariyle eksternal beam radyoterapi şeklinde olmaktadır. Nadir olarak, küçük nüks ya da rezidülerde stereotaksik radyo cerrahi gerçekleştirilir.
" } ] }