{ "title": "Gastrointestinal Stromal Tümör", "image": "https://www.tumor.gen.tr/images/gastrointestinal-tumor.jpg", "date": "19.01.2024 04:06:11", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Gastrointestinal Stromal Tümör, mide ve bağırsak sistemlerinin bağ dokusu ile alakalı olarak gelişen tümörlere verilen addır. Kısaca GIST olarak tanımlanır. GIST, bağırsak damarlarının geçtiği mazanter olarak isimlendirilen yağ dokusunda ya da omentum olarak adlandırılan bağırsakları kapatan yağlı tabakada oluşum gösterir. GSIT'nin görülme sıklığı 1 milyonda 10-20'dir. Kadınlara oranla erkeklerde daha sık rastlanan tümörler, mide, bağırsak sisteminin kanser ve lenfomasından sonra üçüncü sırada görülmektedir. Eski yıllarda Gastrointestinal Stromal Tümörler Leiomyosarkom olarak adlandırılmaktaydı. Oluşan tümörlerin boyutu 1-40 santim arasında değişmektedir.

Gastrointestinal Stromal Tümörlerin yaklaşık %60-70'i midede, %20'si ince bağırsakta geri kalan kısmı ise bağırsakları örten yağlı tabakada oluşum göstermektedir.

Gastrointestinal Stromal Tümör Belirtileri Nelerdir?
Gastrointestinal Stromal Tümör Tanısı Nasıl Konulur?

Gastrointestinal Stromal Tümör tanısı için ultrasonografi, endoskopi, bilgisayarlı tomografi, endoskopik ultrason, MR ve enteroklizit yöntemleri ile yapılır. Tümör bu yöntemler ile çoğu zaman tesadüfen tespit edilebilir.

Gastrointestinal Stromal Tümör Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gastrointestinal Stromal Tümör tedavisi genellikle tümörün tamamen çıkarılması ile gerçekleştirilir. Tümör cerrahi ile çıkarılır. Cerrahi operasyondan sonra tedaviye destek amacıyla imatinib mesilat adlı ilaç kullanılır. İmatinib mesilat adlı ilaç, tümör çok büyükse, çevre dokulara zarar veriyorsa, yaygın metastaz tespit edilmişse ve ana damarları içine almışsa ve tümör cerrahi ile tamamen çıkarılamamışsa kullanılır. Daha önceki yıllarda kemoterapi tedavisi uygulansa da kemoterapinin hastalık üzerinde bir etkisi olmadığı fark edilmiştir. Günümüzde periton içine kemoterapi verilmeye başlanmıştır. Bu tedavilerin yanı sıra bazı vakalarda ek olarak radyoterapi tedavisi de uygulanmaktadır.

Gastrointestinal Stromal Tümör Seyri

Gastrointestinal Stromal Tümörler bağırsaklarda tıkanma, sindirim problemleri ve bağırsak delinmesi gibi ciddi sıkıntılara yol açabilir. Gerekli ve zamanında müdahale edilmediği takdirde hastaların yaşam süresi %30-60 arasında 5 yıldır. Eğer tümör farklı organlara yayılım göstermezse yaşam süresi 5 yıl, yayılım gösterirse yaşam süresi 1-2 yıl kadardır.
" } ] }