{ "title": "Böbrekte Tümör", "image": "https://www.tumor.gen.tr/images/bobrekte-tumor.jpg", "date": "21.01.2024 00:07:17", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Böbrekte tümör, böbrek kanserinin oluşmasını sağlar. Böbrekte tümör oluşumu hem iç kısımda hem de dışta kabuk kısmında meydana gelebilir. Böbrekte idrarın meydan geldiği ve aktığı kısımda, aynı zamanda böbreğin dışında oluşan tümörlerin nedenleri ve tedavisi farklıdır. Dış kısımda yani böbreğin kabuk kısmında oluşan tümörler daha sık görülür. Böbrekte tümör yapılan araştırmalara göre erkeklerde daha fazla görülüyor. Önceki yıllarda 65 yaş üzeri kişilerde böbrek tümörüne tanı konurken, günümüzde gelişen tanı yöntemleri sayesinde ve check up yaptırma alışkanlığının artmasıyla, daha genç yaşlarda da böbrek tümörü tanısı konulmaya başlanmıştır.

Böbrekte tümör nedenlerinin en fazla görülenleri
Böbrekte tümör belirtileri ve tanı kriterleri

Hastalarda böbrekte tümör olduğunda görülen klasik belirtiler karın ağrısı, karında kitle, idrarda kan olması ve nedeni bilinmeyen kilo kaybıdır. Ancak bu belirtiler hastaların sadece %7 kadarında bariz şekilde görülür. Çoğunluğu farklı yakınmalarla bir sağlık kurumuna giderler. Burada böbrekte tümör olduğu tesadüfen tespit edilir. Bu durumda hastaların üroloji bölümünde değerlendirilmesi gerekir. Böbrek kanserinin hızla cerrahi olarak tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Çünkü bu tümörlerin yayılma hızı oldukça fazladır. Günümüzde yapılan teşhislerde hastaların %30 kadarında metastaz olduğu belirlenmiştir. Böbrekte tümör küçük olduğu dönemde teşhis edildiği zaman, kendine has belirtileri pek olmaz. Fakat böbrekten salgılanan bazı hormonların kanda dolaşması, bazı belirtiler, hatta hastalıklara yol açabilir. Bu tür belirtiler paraneoplastik sendrom olarak tanımlanır. Bunlar arasında en önemlileri;
Böbrekte tümör tanısı belirttiğimiz gibi hastaneye başvuran hastalara yapılan batın bilgisayar tomografisi, tüm batın ultrasonografisi, batın MR gibi radyolojik tetkikler sayesinde konur.

Böbrekte tümör tedavisi nasıl yapılır?

Böbrekte tümör teşhisi yapılan hastalarda, en kısa sürede cerrahi girişimle tümörün alınması gerekir. Yapılan ameliyat genellikle başarılı şekilde sonuçlanır. Ancak tümör uzak alanlara yayılım gösterdiyse, ameliyat yeterli olmaz. Böbrek tümöründe yapılan ameliyatta, tümör çevre dokularla birlikte çıkarılır. Bu operasyona radikal nefrektomi adı verilir. Genel anestezi altında yapılan ameliyat açık yöntemle ya da laparoskopik olarak uygulanabilir. Tümörün büyüklüğüne göre ameliyat laparoskopik olarak yapılabilir. Büyük tümörlerde genellikle açık yöntem tercih edilir. Metastaz yapan böbrek tümörleri günümüzde kullanılan modern cerrahi yöntemlerle ve ilaçlarla tedavi edilebiliyor. Radikal nefrektomi ile immunterapi ilaçlarıyla hastalara kombine bir tedavi uygulanıyor. İlerleyen aşamalarda ise tümörlü böbrek cerrahi olarak çıkarılmaktadır. Bu operasyonda sitoredüktif nefrektomi olarak tanımlanır.
" } ] }