{ "title": "Beyin Tümörü", "image": "https://www.tumor.gen.tr/images/beyin-tumoru.jpg", "date": "19.01.2024 12:16:05", "author": "SEBAHAT COŞGUN", "article": [ { "article": "Beyin Tümörü

Beyin tümörleri, iyi ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılırlar. Tümör beyin içerisinde bulunduğu bölgeye göre etkiye sahiptirler. Sürekli büyüme halinde oldukları için beyine baskı verirler. Bu durum ise hastaya çok şiddetli ağrının yanı sıra hareketlerde dengesizlik görme kaybı başta olmak üzere daha birçok olumsuz soruna neden olur. Tümör kötü huylu ise ameliyat edilse bile tekrar etme ihtimali çok yüksektir ve kötü huylu tümörlerin büyümesi ve yayılmasının yavaşlatılması mümkün olsa bile kesin bir tedavisi bulunmamaktadır.

Beyin tümörleri iki şekilde oluşur. Birincisi vücudun herhangi bir yerinde meydana gelir ve beyne metasyaz yapanlar. Diğeri ise beyinde meydana gelir.

Beyin Tümörü En Fazla Kimlerde Görülür?

Beyin tümörü en fazla ailede genetik yatkınlığı bulunanlarda, 9 yaş altı çocuklar ve 55 yaş üstü ihtiyarda daha sık rastlanır. Ayrıca beyaz ırkta, zencilerde göre görülme oranı çok daha yüksektir. Cinsiyet olarak ise erkeklerde kadınların 3 katı daha fazla oranda görülmektedir.

Beyin Tümörünün Hastaya Olan Etkileri Nasıldır?
Beyin Tümörü Nasıl Tedavi Edilir?

Beyin tümörü ister iyi huylu ister kötü huylu olsun en kestirme tedavi yöntemi cerrahi operasyondur. Fakat bazen tümör beynin ameliyat edilmesi çok daha kötü sonuçlar doğuracak bir bölgesinde olabilir. Bu durumda ise ışın tedavisi ve tümörün büyümesini engelleyecek ve tedavi amaçlı ilaçlar kullanılır.

İyi huylu tümörler, oldukça yavaş bir üreme hızına sahiptir ve beyin dokusundan kolaylıkla ayrılmaktadırlar. Bu yüzden tamamı veya tümüne yakın büyük bir kısmı sorunsuz bir şekilde çıkartılabilirler. Bu nedenle ameliyat ile kesin tedavisi mümkündür. Sonuçlar büyük bir ihtimal ile çok iyi gelir. Bazen ameliyattan sonra tümörün tamamı çıkarılmamışsa ışın tedavisi uygulanabilir. Ameliyattan kısa bir süre sonra hasta tamamen iyileşir. Rutin kontroller dışında herhangi bir tedaviye gerek yoktur.

" } ] }