{ "title": "Beyin Tümörü Çeşitleri", "image": "https://www.tumor.gen.tr/images/beyin-tumoru-cesitleri.jpg", "date": "19.01.2024 03:47:24", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Beyin Tümörü Çeşitleri, Beyin tümörü birincil yani primary ve ikincil yani secondary olarak ikiye ayrılır. Beyinde meydana gelen birincil beyin tümörleri kötü huylu olan, kanserli tümörler veya iyi huylu kanserli olmayan tümör olmaktadır. İkincil beyin tümörleri, vücudun başka bir noktasında beliren kanserli hücrelerin beyine sıçramasıyla oluşur. Beyin tümörü her yaştan insanda oluşabilir ve bu tümörlerin neden kaynaklandığı tam olarak bilinmemektedir. Beyin tümörü belirtileri, tümörün büyüklüğüne göre ve beynin hangi kısmında olduğuna bağlı olarak değişir. En fazla görülen beyin tümörü belirtisinde baş ağrısı, bacak ve kollarda uyuşma meydana gelir, hafıza sorunları ve denge problemleri yaşanır.

Beyin Tümörü Çeşitleri

Normal bir işleyişte yaşlanan ve fonksiyonu yok olan beyin hücreleri ölür ve yerini yeni hücreler alır. Fakat bazen bu işleyiş değişir ve vücut ihtiyaç duymamasına rağmen yeni hücreler üretilir ve ölmesi gereken hücreler yaşamaya devam eder. Bütün bu fazla hücreler zaman içerisinde çoğalmaya başlar ve bir doku oluşturarak tümöre sebep olur. Birincil beyin tümörüne sebep olan bu hücreler habis yani kanserli beyin tümörü veya iyi huylu olmaktadır. İyi huylu beyin tümörlerinde kanserli hücre oluşmaz fakat yine de beyin gibi hassas bir bölgede bulundukları için hayati tehlike oluşturabilirler.
Beyin Tümörü Çeşitleri Derecesi

Beyin tümörleri tümöre sebep olan hücrelerin şekillerine göre derecelendirilir.

1. Derece Beyin Tümörü: Tümör iyi huyludur ve bu tümörlerin hücre yapısı normal beyin hücresi yapısıyla aynıdır. Bu tümörler oldukça yavaş seyreder.

2. Derece Beyin Tümörü: Kötü huylu beyin hücreleridir. Bu hücreler normal beyin hücrelerine benzerlik gösterir.

3. Derece Beyin Tümörü: Kötü huylu tümörü oluşturan hücreler normal olan beyin hücrelerinden oldukça farklı bir şekle sahiptir. Bu tümör hızlı bir şekilde büyüme gerçekleştirir.

4. Derece Beyin Tümörü: Kötü huylu tümör hücrelerinin yapısı normal beyin hücrelerinden farklı olmaktadır. Bu tip hücrelerin oluşturduğu tümörler hızlı büyüme sağlar. Düşük dereceli bir tümör zaman içerisinde yüksek dereceli hücreleri oluşturan bir tümöre dönüşmektedir. Bu değişim beyin tümörün bulunan yetişkin kişilerde çocuklara oranla daha fazla görülür.
" } ] }