{ "title": "Beyin Tümörü Ameliyatı", "image": "https://www.tumor.gen.tr/images/beyin-tumoru-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 07:02:51", "author": "Ayşegül Duran", "article": [ { "article": "Beyintümörüameliyatı, beyinde malign (Kötü huylu) veya benign (İyi huylu) tümör oluşumunda başvurulan cerrahi işlemdir. Hastaların tedavisi için başvurulan ameliyat yöntemi ise kişiye, hastalığın seyrine, ameliyata hazırlık aşamasındaki bulgulara, tümörün çeşidine ve büyüklüğüne göre değişmektedir. Ameliyat dışındaki tedavi yöntemleri ise radyasyon tedavisi ve kemoterapiden oluşmaktadır.

Beyin Tümörü Ameliyatının Hazırlık Safhası: Beyin tümörü teşhisi aşamasında hem hasta hem de hasta yakınları zor bir dönem geçirebilir. Bu dönemde hastanın kendi durumu ile ilgili daha detaylı bilgi almak istemesi, sonuçları birkaç doktora göstermesi ve tatmin olmak istemesi doğal karşılanmalıdır. Hastanın ameliyat olmaya karar vermesinden sonra onu bekleyen ikinci bir karar aşaması da ameliyatı gerçekleştirecek olan ve güven vermesini istediği doktorunu bulma aşamasıdır. Bu aşamada da hasta yakınlarının hastaya destek olması önem arz etmektedir.

Ameliyatı gerçekleştirecek doktor konusunda da karar verildikten sonra doktor tarafından ameliyat hakkında ayrıntılı bilgi verilmesi istenir. Bunlar genellikle tümörün yeri, tümörün iyi huylu mu kötü huylu olduğu, ameliyatın zorluk derecesi, ameliyat süresi, cerrahi yöntemin türü, ameliyat bitiminde yoğun bakımda tahmini kalma süresi, ameliyat sonrası hayat kalitesindeki değişimler, ameliyatın riskleri ve ameliyatın mali açıdan değerlendirilmesi gibi bilgileri içermektedir.

Ameliyat öncesinde gereken laboratuvar ve görüntüleme yöntemlerini de kapsayan tetkikleri oluşturup anesteziyoloji bölümüne gönderilen hastadan onay alınması gerekecektir. Ameliyat tarihine karar verildikten sonra, hastanın başka rahatsızlıkları yok ise ameliyattan bir gün önce hastaneye yatması yeterli olacaktır.

Kraniotomi (Kafatası Açma) İşlemi: Ameliyat öncesi saçların kesilmesiyle kafatası kraniotomiye hazırlanır. Genel anestezi altında gerçekleştirilen işlemde hastanın başının istenilen pozisyonda kalması ve hareket etmesinin önlenmesi amacıyla çivili başlık kullanılmaktadır. Antiseptik solüsyonla silinen baş steril cerrahi örtülerle örtülür. Kafatasında daha önce çizilerek belirlenen bölgede kesi yapılır.

Önce cilt, daha sonra cildin altındaki galea ve periost adı verilen dokular kemikten sıyrılır ve kullanılan özel bir matkapla kafatasından istenilen ve gereken büyüklükte kemik çıkarılır. Bu kemik daha sonra aynı bölgeye kapatılmak üzere steril bir şekilde saklanır. Kemik doku altında bulunan zar tabakası açılarak beyin dokusuna ulaşılır. Daha önce yeri belirlenmiş olan tümör bu dokudan kesilerek alınır. Bu aşamada en önemli konu kanamanın kontrol altında tutulmasıdır. Kesi yapılan doku üzerindeki zar kapatılarak kemik parçası da yerine konur. Kemiğin üzerini kapatan periost, galea, cilt altı ve cilt kapatılarak ameliyat bitirilir.

Ameliyat Sonrası Kontrol Süreci ve Yaşanabilecek Komplikasyonlar: Ameliyat sonrasında hasta, uyandırma ünitesine daha sonra ise yoğun bakıma alınmaktadır. 3-5 günde taburcu edilen hastanın dikişleri yaklaşık 8-10 gün sonra alınmaktadır. Hastanın bundan sonra doktorunun vereceği ilaçlara sadık kalması gerekecektir. Ameliyat sonrası baş ağrısı, yorgunluk ve halsizlik sıkça görülmektedir. Ayrıca beyin ödemi komplikasyonu durumunda ilaç kullanımı sağlanacaktır. Beyin ameliyatı olan hastalarda bunların dışında görme, konuşma, düşünme ve kuvvet kaybı da sıkça rastlanan komplikasyonlardandır.
" } ] }