{ "title": "Beyin Sapı Tümörü", "image": "https://www.tumor.gen.tr/images/beyin-sapi-tumoru.jpg", "date": "18.01.2024 22:30:26", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Beyin Sapı Tümörü: Beyin sapı, hayati fonksiyonları kontrol etmektedir ve beynin alt kısmında bulunmaktadır. Beyin sapı tümörü, iki yarım küre ile omuriliği birbirine bağlayan bu beyin sapında oluşan, genellikle çocuklarda görülen tümörlere verilen isimdir. Nedir görülen bu beyin sapı tümörü hastalarının yalnızca dörtte biri 20 yaşın üstündedir. Bu hastalığa yakalanan çocukların yaşı genellikle 7-9 arasında olmaktadır.

Beyin sapı tümörü, insandaki tüm hayati fonksiyonları düzenleyen beyin sapında oluşması ve yapılacak herhangi bir müdahalenin hasta üzerinde ölümcül sonuçlar doğurabilecek olmasından dolayı, oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Beyinde oluşan bütün tümörlerin ilk tedavi yöntemi ameliyat olmaktadır, ancak bu hastalıkta ameliyat büyük risk anlamına geldiğinden ilk olarak tercih edilen bir tedavi yöntemi olmamaktadır.

Beyin Sapı Tümörünün Belirtileri ve Teşhisi: Beyin sapı tümörünün belirtileri şu şekildedir;
Beyin sapı tümörü hastalarında bu belirtiler direkt olarak değil de zamanla geliştiği için hastanın bu belirtileri algılaması aylar sürebilmektedir.

Beyin sapı tümörünün teşhisi ise MR ile konulmaktadır. Beyin sapı tümörü hastalarında genellikle cerrahi ya da biyopsi uygulanmamaktadır.

Beyin sapı tümörü tedavi Yöntemleri: Beyin sapı tümörü hastalarında genellikle cerrahi yöntem tercih edilmezken tercih edilen yöntemler ise genel olarak kemoterapi (İlaç tedavisi) ve radyoterapi (Işın terapisi) ya da her ikisi bir arada olmaktadır.

Çok nadir olarak görülen beyin sapı tümörünün tedavisinin uygulanmasının da detaylı bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Difüz tümörlerde ameliyatı beyin fonksiyonlarına, kol ya da bacak hareketinin ve göz hareketinin, yutkunma ve solumanın kaybına veya bilinç kaybına yol açabileceği için kesinlikle önerilmemektedir. Bunun yanı sıra, fokal tümörlerde hastanın uzun süre yaşamasını sağlaması bakımından tümör kısmen ameliyat ile alınabilmektedir ve ardından kemoterapi ve radyoterapi uygulanabilmektedir.

Kemoterapide kullanılan ilaçların başında radyoterapiye karşı hassasiyet oluşturan ilaçlar ile son zamanlarda başarıyla uygulanmakta olan aşı yöntemi gelmektedir. Aşı yöntemi, kemik iliği nakli esnasında kullanılan yöntemler arasındadır. Son zamanlarda beyin sapı tümörü hastalarında kullanılan yöntemlerden biri de hastanın beyin sapına doğru enjekte edilen ilaç ve ajanlar olmaktadır. Bunlar yeni tedavi yöntemi olup, hayvanlar üzerinde olumlu sonuç alındıktan sonra bazı hastalar üzerinde de denenmiş sonuçlar başarılı olmuştur. Bu ve bunun gibi beyin hastalıklarının tedavisinde kullanılmak üzere çalışmalar devam etmektedir.
" } ] }