{ "title": "Ayakta Tümör", "image": "https://www.tumor.gen.tr/images/Ayakta-Tumor-63.jpg", "date": "19.01.2024 07:20:03", "author": "Erkan Kar", "article": [ { "article": "Ayakta Tümör, uzun yıllar boyunca tedavisi en zorlu hastalıklardan birisi olmuştur. Eskiden ayak gibi herhangi bir yerde çıkan kemik tümörleri, bu hastalığa yakalanan kişilerde ayak tümörünü almak için direk kişinin ayağı kesiliyordu. Ayak tümörü olan hastanın bu ayak uzvu hem kesiliyor hem de bu hastaların 5-10 yıl hayatta kalma süresi ise maalesef yüzde 10 gibi düşük bir orandı. Çoğu hasta ise o kadar bile hayatta kalamıyordu. Bu dediğimiz olay bundan 10 yıl kadar önceydi. Tıpta yeni çıkan gelişmeler ışığında artık bu tedaviden sonra bu ayak tümörü olan kişi günlük hayatını uzun yıllar boyunca devam ettiriyor ve de ayak gibi önemli bir uzvunu kaybetmek zorunda kalmıyor. Bugün ayak tümörü olan hastaların %90'ı herhangi bir uzuv kaybı yaşamadan tedavi edilebiliyor.

Ayakta Tümörün Belirtileri Nelerdir?

Ayakta çıkan ayak tümörünün en önemli belirtisi ayakta meydana gelen şişlik ve de ağrıdır. Ancak ayakta oluşan ağrı ya da şişlik birçok irili ufaklı bir hastalıktan ya da sakatlıktan birisi olabilir. Bu yüzden ayak tümörünün fark edilmesi ilk bakıştı zor oluyor. Ayakta tümör ile çok nadir olarak karşılaşıldığı için doktorun ayaktaki şişlik ya da ağrının nedeninin ilk olarak ayak tümörü olduğunu düşünmesi biraz zordur. Bu yüzden ayakta oluşan tümör biraz geç teşhis edilebiliyor. Özellikle tümörde erken teşhis çok önemlidir. Hastalara bu tanı konulmadan başka ön tanılar yüzünden ciddi şekilde zaman kaybı yaşıyorlar. Mesela ayakta çok durarak çalışan bir kişinin ayak tabanında ağrı ya da şişlik var ise bu kişinin ayak tabanında kötü huylu bir tümör olduğu ilk tedavide düşünülmesi çok zordur. Bu nedenle doğru tanıya erken varmak doktorun tecrübesi ve şüphelenmekten geçiyor.

Dinlenirken de ağrı ya da sızı var mı, ilaçlara tedavide etkili oluyor mu, artan bir şişlik ya da büyüyen bir kitle var mı gibi sorular sorularak doğru tanıya ulaşılabilir. Ayakta tümörde basit bir röntgen çekimi bile doktora ipuçları verebilir. Özellikle ayak tümörünün kötü huylu olması yüzünden uzuv kayıpları ya da ölümler gerçekleştiği için erken tanı ve de doğru tedavi yöntemi ile vakit kaybetmemek çok önemli bir yer tutuyor.

Ayakta Tümör Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dünyada sağlık alanında yaşanan devrim niteliğindeki gelişimler ışığında artık ayak tümöründen mustarip olan hastanın ayağındaki tümörün tam olarak nerede olduğunun bulunması ve de büyüklüğünün ne kadar olduğunun bilinmesi çok basite indirgendi. Eskiden tümörün tam yerinin bulunması için kullanılan alet sadece röntgen cihazıydı. Günümüzde ese MR, PET ya da bilgisayarlı tomografi cihazları yardımı ile tümörün vücuttaki haritalanması kolaylıkla yapılabiliyor. Yeni geliştirilen ilaç ve ışın tedavileri sayesinde kan dolaşımını karışabilen bu tümör hücreleri yok edilebiliyor. Işın tedavisi kullanılarak ayak tümörü küçültülerek ameliyat edilebilecek hale getiriyor. Ameliyattan sonra ise tümör alındıktan sonra oluşacak boşluklar yine teknoloji de yaşanan gelişmeler sayesinde kolaylıkla dolduruluyor.

Bu yazımızda sizlere ayak tümörünün belirtilerini, tedavisinin ne olduğunu, bu konuda erken teşhisin çok önemli olduğunu yani kısaca ayak tümörünü anlattık. Umarım sizin için yararlı bir yazı olmuştur.
" } ] }